Zakelijk leasen

Woon je net als de meeste Nederlanders minder dan 15 kilometer van je werk af? Dan is op een e-bike naar je werk fietsen de ideale manier om fit te blijven! Je bent lekker in beweging, waardoor je spieren en gewrichten soepel blijven en je conditie op peil blijft. Door de trapondersteuning kun je bovendien makkelijker grotere afstanden afleggen dan op een gewone fiets en voorkom je overbelasting. Niet voor niets stappen e-bike-gebruikers vaker op de fiets dan gebruikers van ‘gewone’ fietsen. Fietsen is trouwens niet alleen handig om in vorm te blijven, maar ook goed voor de geest. Beweging in de buitenlucht zorgt immers voor meer rust en een positief gevoel.

Naast het feit dat fietsen goed voor je is, zijn er veel meer voordelen aan fietsen naar je werk. Zo is het in een straal van 15km vaak net zo snel als de auto, én goedkoper! Ga maar na: geen parkeergeld, geen brandstof, geen wegenbelasting en tot slot weinig onderhoud. En wist je dat een e-bike maar 3% van de CO2-uitstoot van een gemiddelde auto veroorzaakt? De accu’s kunnen gerecycled worden en de e-bikes zelf kunnen na verloop van tijd bijna altijd weer worden ingeruild. Door een e-bike te gebruiken in plaats van een auto, draag je dus bij aan een schonere lucht én een beter klimaat. Dat voelt goed! De e-bike is ook een goede vervanger voor het OV: je bent niet afhankelijk van een dienstregeling en je bent niet gebonden aan een station.

De overheid wil mensen stimuleren om meer te gaan fietsen: het draagt bij aan de volksgezondheid, aan het milieu en het voorkomt files! Daarom is het sinds 2020 makkelijker geworden om te leasen. Het bijtellingspercentage is nu nog maar 7% van de waarde van de fiets.

Voor zowel werkgever als werknemer zijn er voldoende voordelen om het gebruik van de fiets te stimuleren. Als werkgever heb je minder parkeerruimte nodig en het is een voordelige, duurzame manier van mobiliteit. Tot slot, misschien wel het belangrijkste argument om het fietsen naar werk te stimuleren, is dat je er gezondere en fittere werknemers voor krijgt.

Er zijn verschillende opties wat betreft het zakelijk leasen van een fiets. Zo is er verschil in wie de uiteindelijk eigenaar is van de fiets, of het samen kan met werkkostenregeling, en is er verschil in fiscale aspecten. Dit is te onderscheiden in drie opties: het ter beschikking stellen van een fiets, het faciliteren van een fiets en het verstrekken van een fiets.

Gek van Fietsen: dé fietsenzaak uit Alphen aan den Rijn

Bij Gek van Fietsen doen we onze naam eer aan. Tot ver in de regio staan we bekend als een toonaangevende dealer van topmerken, die we volledig op maat en naar wens leveren. We voeren daarnaast een uitgebreid assortiment aan kleding, schoenen en accessoires. En ja, natuurlijk maken we gebruik van de nieuwste technologieën voor opmeting, onderhoud en reparatie. Voor zowel de koop, als voor onderhoud en reparatie van de fiets, ben je bij ons aan het goede adres. Wij adviseren je graag bij het maken van keuzes over het (zakelijk of private) leasen van een fiets.

 

Fiets ter beschikking stellen

In dit scenario schaft de werkgever een (of meerdere) fietsen aan. Deze stelt hij ter beschikking aan de werknemer. De werknemer betaalt 7% bijtelling van de waarde van de fiets. De werkgever is eigenaar van de fiets en de werknemer leaset de fiets van de werkgever. Na een afgesproken termijn kan de werknemer de fiets eventueel overnemen. Deze lease optie kan gecombineerd worden met auto van de zaak en heeft geen gevolgen voor de werkkostenregeling.

Voordelen voor de werkgever zijn bijvoorbeeld dat het een goede secundaire arbeidsvoorwaarde biedt, dat het bijdraagt aan de vitaliteit en duurzaamheid van werknemer en bedrijf. Voordelen voor de werknemer zijn dat het mogelijk is om voor slechts een paar euro per maand elektrisch te fietsen.

Fiets faciliteren

Als de werkgever wel een fiets van de zaak wil faciliteren, maar niet de investering wil doen van het aanschaffen van fietsen, kan er gekozen worden om te leasen via een leasemaatschappij of leverancier. Voor een vast bedrag per maand kan de werkgever een fiets of e-bike leasen inclusief onderhoud, reparatie en verzekering. In deze scenario’s blijft de leasemaatschappij of leverancier eigenaar van de fiets. Het is mogelijk om de fiets na de leasetermijn van de leverancier of maatschappij over te nemen voor de waarde die de fiets op dat moment heeft in het economische verkeer. Binnen deze mogelijkheid zijn er drie opties:

  • De werkgever investeert

Dit houdt in dat de werkgever de leasefiets faciliteert en de volledige leasekosten draagt. De werknemer betaalt alleen de 7% bijtelling.

  • De werkgever en de werknemer investeren samen

In deze optie faciliteert de werkgever de leasefiets en draagt hij samen met de werknemer, in welke verhouding dan ook, de leasekosten voor de fiets.

  • De werkgever faciliteert

De werkgever regelt het contract met de leasemaatschappij, maar draagt niet bij aan de kosten van de fiets. Deze zijn volledig voor de werkgever.

Het is ook mogelijk als werknemer om ervoor te kiezen om het maandelijkse leasebedrag in te laten houden op het brutoloon. De werknemer heeft hierdoor een fiscaal voordeel ten opzichte van het betalen uit het nettoloon. Dit heeft ook een voordeel voor de werkgever: de sociale lasten worden hiermee verlaagd.

Andere voordelen voor de werkgever met deze manier van lease zijn dat dit geen gevolgen heeft voor de werkkostenregeling en dat de aanschaf- of leasekosten ten laste gaan van het resultaat. Dit bespaart dus winstbelasting. Bij deze leaseconstructie is de BTW in de leasetermijnen 100% aftrekbaar.

Voordelen voor de werknemer zijn dat de regeling geldt op alle fietsen, dus ook (highspeed) e-bikes. Deze regeling is bij inhouding op het brutoloon fiscaal voordelig en kan bestaan naast een auto van de zaak. Tot slot zorgt dit ervoor dat je geen grote uitgave in een keer hoeft te doen, maar dat daze vorm van lease bestaat uit een (klein) maandbedrag.

Fiets verstrekken

Er is vanuit de werkgever de mogelijkheid om een fiets te verstrekken aan de werknemer. Deze optie is géén lease en er is dus geen sprake van bijtelling. In deze variant verandert of verdwijnt mogelijk de werkkostenregeling. Dit kan op twee manieren. Allereerst kan de werkgever een fiets verstrekken. In dit scenario wordt de werknemer eigenaar van de fiets. De eventuele service-, reparatie- en onderhoudskosten zijn voor de werknemer. Voor de werkgever heeft deze mogelijkheid het gevolg dat de volledige waarde van de fiets ten laste gaat van de vrije ruimte van de werkkostenregeling. In dit geval kan de werkgever het aankoopbedrag (deels) voor zijn rekening nemen, of er kan een bruto terugbetaling plaatsvinden.

Een andere optie om een fiets van de zaak te verstrekken, is via de renteloze lening. De rente vormt een nihilwaardering binnen de werkkostenregeling. Dit heeft geen invloed op de vrije ruimte. De lening moet worden terugbetaald uit het nettoloon. Dit heeft als voordeel dat de werknemer een fiets aan kan schaffen zonder in één keer een grote uitgave te hoeven doen.

Brochure zakelijk leasen

Wil je alle informatie nog eens een keer rustig doorlezen in onze overzichelijke brochure? Dat kan! Daarnaast is het mogelijk om een afspraak te maken waarin wij alles toelichten in een persoonlijk gesprek bij jouw op het bedrijf of in onze winkel. Neem telefonisch contact op en vraag naar Rik, of stuur een mail naar info@gekvanfietsen.nl.

Ontvang gratis de brochure over zakelijk leasen:

Brochure zakelijk leasen